Time is called on historic pub

0
Have your say

PLANS to convert a Grade II listed building and former pub in Hayfield into a house have been given the go-ahead by councillors.

The application, for change of use and listed building consent to convert the Bulls Head pub on Church Street to a residential dwelling was approved at a meeting of High Peak Borough Council’s Development Control Committee on Monday.

Councillors heard that the pub had closed last year after the previous owners went bankrupt.

Speaking on behalf of John McCall Architects, Andy Howie said: “The Bulls Head eventually closed as a pub in July 2011 and despite several attempts to sell the business, no buyer could be found who would take it on.

“The premises were sold to the current owner in November.

“Our application aims to seek approval for a change of use from a public house to a single residential property. The application also seeks approval to carry out essential building restoration and repair works.”

Not viable

Members were told that there were seven other licensed premises within the village so the loss of the pub would not have a detrimental impact on the community.

Cllr John Faulkner said: “The pub at the moment is not viable but there is sufficient viability within Hayfield as far as pubs and similar establishments are concerned.

“I think the proposals will enhance the building and the alterations will enhance and ensure its compliance with its status as a grade II listed building.

“The overall proposal is an enhancement to that historic building so therefore I will move approval for both the application and listed building consent.”

And Cllr Graham Oakley added: “If it is not economically viable as a pub then we have got a prominent building in the middle of the village which is going to slowly deteriorate.

“We’ve all seen plenty of empty pubs round the High Peak – let alone the rest of the country.

“If someone wants to secure the future of the building, I think it is a very logical solution.”

The plans were approved on the condition that of extra parking spaces are added to the side of the building.